Waarom valt mijn omvormer uit?

Zit je plotseling zonder stroom ondanks volop zon? Je omvormer valt uit en dat frustreert. 

Het laatste wat je natuurlijk wilt hebben is dat je midden in een zonnige dag zonder stroom zit, juist wanneer je systeem op zijn piek zou moeten presteren.

Maar geen paniek! 

Gelukkig bestaan er oplossingen die deze problemen niet alleen verhelpen, maar ook voorkomen.

In dit artikel vertellen je wat ervoor zorgt dat je omvormer soms uitvalt en leren we je hoe je kunt zorgen dat dit belangrijke apparaat betrouwbaar blijft.

Wat is een omvormer?

Laten we beginnen bij het begin: een omvormer. Dit slimme apparaat zet de gelijkstroom (DC), die je zonnepanelen produceren, om in wisselstroom (AC)—de stroom die we thuis gebruiken. 

Afhankelijk van je systeem kun je string omvormers, micro omvormers of hybride omvormers tegenkomen. Elk type heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van je specifieke energiebehoeften.

Hoe werkt een omvormer?

Nu wordt iets wat technischer, laat ik het simpel proberen te houden. 

Een omvormer zet de energie die je zonnepanelen opvangen om in een vorm die je thuis direct kunt gebruiken. Dit proces helpt om je zonne-energiesysteem zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Zo wordt de energie die op je dak opvangt zo bewerkt dat je koffiezetapparaat en laptop erop kunnen draaien — gaaf, toch?

Waarom valt mijn omvormer nu uit?

Dit is een vraag die velen van ons bezighoudt, vooral op momenten dat je het minst verwacht. Dit veelvoorkomende scenario kan verschillende oorzaken hebben, variërend van oververhitting tot technische storingen die uw dagelijkse energievoorziening onderbreken.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Te weinig daglicht

Te weinig zonlicht betekent minder energieproductie. Op bewolkte dagen of in de winter kan dit ertoe leiden dat je omvormer tijdelijk minder of niets doet. Dit is volkomen normaal en hangt af van de tijd van het jaar en het daglicht.

Stroomstoring

Ja, externe stroomstoringen kunnen je omvormer beïnvloeden. Gelukkig kun je met goede voorzorgsmaatregelen, zoals overspanningsbeveiligers, je systeem beschermen tegen onverwachte pieken.

Storing in de omvormer

Als er iets binnenin misgaat, zoals een oververhitte condensator, zal je omvormer waarschijnlijk stoppen met werken. Deze issues kun je vaak herkennen aan foutcodes op het display.

Hoge spanning naar het net

Bij volle zon kan de netspanning soms te hoog oplopen, wat je omvormer kan overbelasten. Dit is een technisch verhaal, maar essentieel om in de gaten te houden voor de veiligheid van je systeem.

Slecht contact in de net aansluiting

Een losse verbinding kan intermittent problemen veroorzaken. Regelmatig controleren van deze verbindingen is een must.

Te dunne kabel naar de meterkast

De dikte van de kabels speelt een belangrijke rol. Te dunne kabels naar je meterkast zijn niet alleen een beperking voor de optimale prestaties van je systeem, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. 

Een kabel die niet is berekend op de hoeveelheid stroom die jouw systeem produceert, kan oververhit raken en in het ergste geval zelfs brand veroorzaken. 

Zorg er dus voor dat je kabels voldoen aan de juiste specificaties om zowel de efficiëntie als de veiligheid van je installatie te garanderen.

Het gebruik van een professionele installatietester, kan helpen om deze waarden nauwkeurig te meten en problemen te diagnosticeren voordat ze leiden tot uitval van de omvormer.

Waarom valt mijn omvormer uit bij volle zon?

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, tussen 12 en 3 uur, neemt de productie van zonne-energie toe. Dit is normaal gesproken goed nieuws, maar het kan leiden tot een te hoge spanning op het netwerk. Idealiter zou de spanning rond de 230 volt moeten liggen, maar in sommige regio’s, zoals Boekel, zien we dat dit oploopt tot 245 volt door de gezamenlijke bijdrage van zonnepanelen in de buurt. Als deze spanning de 253 volt overschrijdt, schakelt de omvormer automatisch uit om schade te voorkomen, een veiligheidsmaatregel die bekend staat als een grid storing.

Kan ik het probleem zelf oplossen of heb ik een specialist nodig?

Sommige problemen kun je zelf aanpakken. 

Begin met de basis: check foutcodes, inspecteer verbindingen en zorg dat je omvormer schoon en stofvrij is. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig je zonne-energiesysteem en omvormer controleert en onderhoudt. Zo zorg je voor maximale prestaties en veiligheid.

Maar eerlijk gezegd heb je soms gewoon een specialist nodig, vooral als het gaat om elektrische veiligheid. Zeker als je niet beschikt over de juiste kennis en tools. 

Heb je twijfels over je omvormer? Schakel dan een professional in. 

Durasolar is je betrouwbare zonne-energie partner met meer dan 15 jaar ervaring in de sector. Je kunt bij Durasolar terecht voor deskundig en vrijblijvend advies en voor een ruim assortiment zonnepanelen producten.